
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

 

 
  
 
 

 

 

 
 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-400 

Issued: June 1997 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should consult 
the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: Is it ethical for [a] lawyer, acting on her client’s behalf, to compensate a non-
expert witness for time spent in attending a deposition or trial or in a meeting with 
the lawyer preparatory to such testimony, provided that the payment is not 
conditioned on the content of the testimony and provided further that the payment 
does not violate the law of the jurisdiction. 

Answer: Qualified yes. 

References: KRPC 3.4(b); CPR DR 7-109(C)(1) & (2); ABA Formal Op. 96-402 (1996) 
(Propriety of payments to occurrence witnesses); Charles Wolfram, Modern Legal 
Ethics 651 (1986); George Warvelle, Essays In Legal Ethics (1902). 

OPINION 

Ethics Standards 

The traditional view, expressed prior to the adoption of the 1969 Code or the 1990 Rules, 
was that expressed in George Warvelle’s Essays In Legal Ethics (1902), para. 190: 

The statutory witness fee is very small.  Attendance in court not 
infrequently entails pecuniary hardship on the person testifying.  
The exigencies of his business or the circumstances that surround 
him may be such that to spend a day or several days in court will 
seriously embarrass him because of these things it has become 
common to pay or to promise to witnesses the actual value of their 
time consumed in the trial, and it does not seem that such practice 
is repugnant to any rule or law or precept or morals. 

Charles Wolfram’s Modern Legal Ethics takes essentially the same position: 

Payments to Nonexpert Witnesses - Lawyers are generally 
prohibited from paying or offering to pay money or other rewards 
to witnesses in return for their testimony.  It is permissible, 
however, to pay reasonable amounts to witnesses to compensate 
for lost wages incurred in testifying, and for travel and similar 
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expenses, and to pay a customary witness fee.  [Citing DR 7-
109(C)(1) and Model Rule 3.4, Comment 3]. 

KRPC 3.4(b) states that a lawyer shall not “offer an inducement to a witness that is 
prohibited by law.” Comment [3] to KRPC 3.4 states that “it is not improper to pay a witness’s 
expenses ... on terms permitted by law.”  The Comment [which is a clone of the ABA Comment 
to ABA Model Rule 3.4] goes on to state that “[t]he common law rule in most jurisdictions is 
that it is improper to pay an occurrence witness any fee for testifying.” 

Prior to the adoption of KRPC 3.4(b), DR 7-109(C)(1) & (2) of the Kentucky CPR stated 
that a lawyer “may advance, guarantee, or acquiesce in the payment of ... (1) (e)xpenses 
reasonably incurred by a witness in attending or testifying ... [and] ... (2) [r]easonable 
compensation to a witness for his loss of time in attending and testifying.” 

This question was thoroughly considered by the ABA Standing Committee on 
Professional Responsibility in ABA Formal Opinion 96-402 (1996).  The question posed was 
whether “[a] lawyer, acting on her client’s behalf, may compensate a non-expert witness for time 
spent in attending a deposition or trial or in a meeting with the lawyer preparatory to such 
testimony, provided that the payment is not conditioned on the content of the testimony and 
provided further that the payment does not violate the law of the jurisdiction.”  The Committee 
answered the question in the affirmative, nothing that there was nothing to indicate that the 
drafters of the Model Rules intended to be more restrictive than the drafters of the Code.  The 
Committee also alluded to ABA Prosecution Standard 3-3.2, which states that “it is not improper 
to reimburse an ordinary witness for the reasonable expenses of attendance upon court, 
attendance for depositions pursuant to statute or court rule, or attendance for pretrial interview.  
Payments to a witness may be for transportation and loss of income provided there is no attempt 
to conceal the fact of reimbursement.”  To summarize, ABA Formal Opinion 94-402 (1996) 
specifically approved of compensating a non-expert witness for time spent in actually attending a 
deposition or a trial, and for time spent in pretrial interviews in preparation for trial, and for time 
spent in reviewing and researching records that are germane to his or her testimony, so long as 
the payment is not being made for the substance or the efficacy of the witness’s testimony, and 
provided that such compensation is not barred by local law. 

The ABA Opinion also alludes to the question of what is or is not “reasonable 
compensation” where the witness is retired or unemployed.  The advice offered by the 
Committee is that the lawyer must determine the reasonable value of the witness’s time based on 
all relevant circumstances. 

From the forgoing it can be seen that there is and has been some, indeed considerable1 

agreement among the sources in so far as ethical standards are concerned.  But the law must also 
be consulted. 

1 The ABA Committee cited Pennsylvania Op. 95-126 (1995), which differs from the ABA Opinion to the 
extent that the Pennsylvania Committee reads the [identical] Pennsylvania Rule 3.4(b) “to disfavor 
compensation for time invested in preparing for testimony.”  The ABA Annotated Model Rules of 
Professional Conduct (3d ed. 1996) p. 329, cites the Pennsylvania opinion, and in addition cites Alabama 



 

                                                                                                                                                             
Op. 93-2 (1993)(lawyer may reimburse witness for expenses and lost time; however caution must be 
exercised to ensure compensation reasonable relative to witness’s occupation and normal wages). 
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Law 

While the Committees does not convene to answer questions of law [KBA E-297 (1984)] 
the KRPC sometimes require that Committee to consult the law in order to answer the questions 
of ethics. This is such an occasion. 

The federal bribery statute, 18 USC sec. 201(j) provides that payments to a lay witness 
for “the reasonable value of time lost in attendance of any such trial, hearing or proceeding do 
not violate the federal bribery statutes.”  Based on this language, the ABA Committee concluded 
that payment for the witness’s loss of time is not prohibited by Model Rule 3.4(b). 

KRS 524.010 - .030 et seq. provides that it is a Class D felony to offer, confer, or agree to 
confer any “pecuniary benefit” on a witness or potential witness with intent to influence that 
person’s testimony or to induce the person to avoid legal process or not appear pursuant to 
process.” It is also a Class D felony for a witness or a potential witness to solicit, accept, or 
agree to accept a bribe. It is suggested that “[A]ny payment to a lay witness in excess of the 
witness’s actual expenses raises the inference [may allow an inference?] that the witness is being 
paid for his testimony.”  See Robert Lawson & William Fortune, Kentucky Criminal Law, 
Chapter 14 (To be published September 1997). 

It is not the Committee’s role to provide the bar with definitive interpretations of the law.  
To the extent that we must inform ourselves of the law in reaching an interpretation of the ethics 
rules, we perhaps take a guarded or cautious approach.  In the opinion of the Committee, KRPC 
3.4(b) allows the lawyer, but does not compel the lawyer, to compensate a witness for reasonable 
out of pocket expenses and reasonable lost income that will actually be incurred by the witness 
while testifying at a trial, hearing, or deposition, or while engaging in necessary preparation with 
the attorney.  The Committee is of opinion that additional payments are imprudent, and may be 
questioned as being unethical or even illegal.  Obviously, no payment may be made for the 
substance or efficacy of the witness’s testimony.  We further emphasize that witnesses must 
respond to process, and no lawyer is required to make payments that are not expressly provided 
for in the governing statutes and court rules. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


